Lapseki-Çardak

Lapseki 2500 yıldan fazla tarihi olan bir yerleşim birimidir.Lapseki isminin nereden geldiği konusunda da 2 rivayet vardır:

Bunlardan biri eski çağlarda yaşanmış bir olayda halkı saldırılardan koruyan bir kralın kızı Lampseke'nin adından, diğeri ise Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde geçer ve Lapseki'den şöyle bahsedilir:Seki üzerinde incirli bir orman vardı.Türkler incire löp derdi.Löp+Seki=Löpseki.

Lapseki'de 14.yüzyıldan kalma Orhan Gazi döneminde Süleyman Paşa tarafından yaptırılan Gazi Süleyman Paşa Camii bulunur. Onun dışında eski Lapseki kısmında ahşap evlerin kalıntıları bulunuyor. Bir şekilde restore edilip hayata kazandırılırsa daha çok ilgi çekeceği kesin.

Lapseki'ye bağlı Çardak beldesinde ise Osmanlı döneminden kalma Gazi Yakup Bey Camii,tarihi han ve Çanakkale Savaşları'nda şehit olmuş askerlerimiz için bir şehitlik bulunur.

Çardak kum plajı, Çanakkale içerisinde denize girilebilecek yerlerden bir tanesi. Ayrıca Çardak, şifalı kumu ile de meşhurdur. Çardak kum adasında insanlar 22-26 Ağustos tarihlerinde buraya gelip kuma gömülürler. Kuma gömülenler hastalıklarına şifa bulduklarını söylerler bir nevi tedaviyi burada aramaya çalışırlar. Ayrıca bu tarihlerde Çardak panayırı yapılır. Eskiden çevre köylerden ve ilçelerden gelen insanlar kışlık ihtiyaçlarını karşılarmış ama günümüzde daha çok eğlence ve muhabbetin daha yoğun olduğu alışverişin ise ikinci planda kaldığı söylenebilir. Ayrıca panayırın son günü ise Kırkpınar'dan sonra tarihi Çardak pehlivan güreşleri günümüzde de devam ediyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÇANAKKALE'NİN TARİHÇESİ

Gelibolu'da Gezelim -1