Gelibolu Yarımadası

Bozulmamış doğasıyla mükemmel bir yer.Kıyı ormanları,masmavi deniz huzur veren bir atmosfer.Ayrıca kamp yapmak için ideal bir yer.Temiz bir denize sahiptir.ve girilebilir.

Gelibolu Yarımdası'nda gezilmesi gereken yerler :
1) Şehitler Abidesi :Orada şehitlerimizin anısına yapılan bu abide de küçük bir müze de var.
2)Bigalı Köyü :Burada ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Savaşları'nda kullandığı ev müze haline getirildi. Mustafa Kemal'in kullanmış olduğu eşyalar,kıyafetler vardır.
3)Conkbayırı :Mustafa Kemal'in saatinin parçalandığı yer ve bir anıt bulunur.Çok şiddetli geçen savaşta kazılmış olan siperler var.
4) 57.Alay Şehitliği : 25-26 Nisan 1915 tarihlerinde Arıburnu'nda karaya çıkıp Conkbayırı'nda ilerleyen çıkarma kuvvetleri, 19. Tümen K.Kur.Yb. Mustafa Kemal'in 25 Nisan günü verdiği “Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve komutanlar geçebilir” emrini uygulayan Türk birliklerince durduruldu. Bu birliklerden biri Yb.Hüseyin Avni Bey'in komutasındaki 57. Alay'dı. 57. Alay'ın başta komutanları olmak üzere 628 kişilik mevcudunun tamamı şehit düşmüştür.
5)Ayrıca bazı önemli komutanlara ve kişilere ait anıt mezarlar


Gelibolu merkezde gezilebilecek yerler
Bayraklı baba türbesi
Piri Reis müzesi
Gelibolu mevlevihanesi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lapseki-Çardak

ÇANAKKALE'NİN TARİHÇESİ

Gelibolu'da Gezelim -1